Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggen

Plaats een advertentie

Veilig kopen en verkopen

Mooie evenementen zijn altijd snel uitverkocht. Gelukkig komen laatste weken voor de start steeds meer advertenties op StartBewijsHulp.nl. Daar is natuurlijk niets verdachts aan maar het kan een keer voorkomen dat niet alles er even betrouwbaar uitziet. Wat is het toch? Heb je een slecht gevoel bij de mailcommunicatie, is het vreemd dat het telefoonnummer van de verkoper er niet bijstaat? Of is het toch die prijs? En ja, het kan ook zo zijn dat alarmbellen toch onterecht blijken. Het belangrijkste is dat je bewust en goed nadenkend bezig bent met handelen. Daarom bij deze wat tips en aandachtspunten om van jouw sportieve deal geen baalmoment te maken.

1) Check de vraagprijs

Het is eigenlijk al behandeld, maar ik noem het toch nog maar even: controleer de (vraag)prijs. Check de prijs van het evenement, of neem het gemiddelde van de andere advertenties die worden aangeboden op StartBewijsHulp.nl. Ziet het er te mooi uit om waar te zijn, dan is dat vaak zo. Maar… het hoéft natuurlijk niet. Wellicht wil iemand jouw gewoon een sportief plezier doen of heeft hij/zij het startbewijs dubbel (bedrijvenloop) Doe dus op zijn minst even navraag als je twijfelt. Dan kun je het daarna altijd nog afblazen.

2) Zorg voor duidelijke communicatie

Het is fijn als de (e-mail)communicatie met de verkoper een beetje soepeltjes verloopt. Je hoeft echt geen levensverhalen uit te wisselen – het is prima om het beleefd en zakelijk te houden – maar als er steeds ontwijkend op normale vragen wordt gereageerd, of met een ongeloofwaardige uitleg, kan het een slecht teken zijn. Reageer dan niet meteen verontwaardigd, vraag het gewoon geduldig nog een keer, misschien in iets andere bewoordingen. Wie weet is de verkoper de Nederlandse taal niet zo goed machtig of was hij er om een of andere reden niet helemaal bij toen hij zijn berichtjes stuurde.

3) Bel de verkoper op

Wil je de deal snel tot een goed einde brengen, bel de verkoper dan gewoon op! Niet alleen ben je dan vaak mensen vóór die (alleen) bieden op een product en kun je de boel snel kortsluiten, je krijgt ook nog een beter beeld bij de persoon waarmee je zaken wilt doen. In een e-mail komt niet alles even goed over. Als je de stem hoort van de verkoper, heb je meteen een gevoel bij die persoon. Het kan helpen bij je beoordeling over zijn betrouwbaarheid.

4) Handel in persoon

Handel een transactie zoveel mogelijk ‘in persoon’, dus face-to-face af. Dat is de meest veilige manier van zaken doen, omdat je dan gelijk kunt oversteken. Het hoeft natuurlijk niet per se bij iemand thuis als de verkoper zich daarbij niet prettig voelt: het kan ook ergens op een neutrale, openbare plek, of op de dag van het evenement. Wat ook fijn is: bij handelen in persoon is er geen risico dat er post verloren gaat.

5)  Check de verkoper

Het is de normaalste zaak van de wereld: we zoeken alles op in Google, op social media, of andere websites. En als je dat doet voor informatie over een reisbestemming, reviews van een restaurant, of de ‘likes’ van je date, waarom dan niet om een verkoper beter te ‘leren kennen’? Kijk op wat voor manier zijn naam terugkomt op internetfora (https://opgelicht.avrotros.nl/forum/viewforum.php?f=26 bijvoorbeeld) en social media, of er wat bekend is over zijn bankrekening, en of zijn gegevens misschien naar boven komen op de site Meldpunt Internetoplichting van de politie.  Staan alle lichten op groen, dan kun je verdergaan.

6) Betaal contant of met PayPal

De veiligste manier van betalen is contant maar als dit niet mogelijk is, dan is PayPal een goede tweede keus. Als je via deze partij betaalt, krijg je de zeer handige en geruststellende PayPal Aankoopbescherming: daarmee ben je in ieder geval verzekerd tegen het niet ontvangen van een product. Uiteraard moet de verkoper hier wel gebruik van maken.

 

Mocht je iets niet vertrouwen? Laat het ons weten via info(at)startbewijshulp.nl

Geef een reactie

Je moet eerst inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.